Wat komt er allemaal kijken bij een aanbouw?

Een goed idee, zo’n aanbouw! De extra m2’s die u bij uw woning trekt vergroten uw woongenot en bovendien verhogen ze de waarde van uw woning! Maar wat komt er nou precies kijken bij een aanbouw?

1. Omgevingsvergunningscheck

De eerste stap die u moet nemen als u een aanbouw wilt laten plaatsen, is bekijken of u omgevingsvergunningsplichtig bent. Dit kunt u doen via het omgevingsloket op deze website.

Als vuistregel kunt aanhouden dat u maximaal 4m vanaf de oorspronkelijke achtergevel mag uitbouwen

2. Benodigd tekenwerk

Bent u, na het uitvoeren van de omgevingsvergunningscheck, tot de conclusie gekomen dat u omgevingsvergunningsplichtig bent? Dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen. Hiervoor dient u bouwtekeningen aan de gemeente aan te leveren zodat zij de omgevingsvergunning in behandeling kunnen nemen.

Ook als u níet omgevingsvergunningsplichtig bent is het aan te raden om bouwtekeningen te laten maken zodat de aannemer(s) gericht een offerte kunnen maken.

Bekijk hier hoe Bouwvergunning Haarlem te werk gaat, en het benodigde tekenwerk aan kan leveren.

3. Construtieberekeningen

Constructieberekeningen zijn benodigd om aan te tonen welke bouwkundige aanpassingen moeten worden uigevoerd aan de bestaande situatie om te zorgen dat alles voldoende sterk en stabiel is. De constructieberekeningen, meestal gemaakt door een constructeur, worden vaak door de opdrachtgever zelf aangeleverd

4. Kies uw aannemer

Er zijn tal van aannemers in de omgeving Haarlem. Voor degene met een wat beperkter budget, is het verstandig diverse offertes op te vragen en te kijken naar de wat kleiner aannemers / ZZP’ers. Vraag vooral om referenties en kijk goed in uw omgeving.